Blog

Letícia Boda · 2023. 08. 23. · 5 perc

Autogén tréning: A mindennapi stressz hatékony kezelése

Az autogén tréning egy relaxációs technika, amely segít visszaállítani a test és az elme egyensúlyát. Bár első hallásra bonyolultnak tűnhet, valójában egy egyszerű és hatékony módszer, amelyet bárki könnyedén elsajátíthat. Alkalmazása egy olyan öngyógyító folyamatot eredményez, amelynek számos pozitív hatása van, így széleskörben alkalmazható a legkülönfélébb problémákra.

Miről szól az autogén tréning?

Egyszerűen fogalmazva, az autogén tréning egy mély relaxációt elősegítő technika. Johannes Heinrich Schultz német pszichiáter az 1920-as években dolgozta ki. A módszert eredetileg "neurohipnózis" néven ismertette, majd később az "autogén tréning" kifejezés vált elterjedtté. A módszer alapját a belső koncentráció és az önmagunkra irányított passzív figyelem alkotja, amelyek segítenek a relaxáció elérésében, ezáltal a testi-lelki egyensúly megteremtésében. A módszer középpontjában az önszuggesztió áll, vagyis olyan pozitív állítások használata önmagunkra nézve, amelyek pozitív változásokat idéznek elő a testben és az elmében (pl. megnyugszom, ellazulok). Az autogén tréning során a gyakorló figyelme a test különböző részeire irányul, amelyekhez pozitív gondolatokat és érzéseket társítunk.

Milyen problémák esetén ajánlott?

A modern élettel járó feszültségek és kihívások gyakran vezetnek testi és lelki egyensúlyhiányhoz. Az autogén tréning segítségével az egyének megtanulhatják, hogyan érjék el a relaxáció mély állapotát, így csökkentve a stresszt és megkönnyítve a mindennapokat. Az alábbiakban felsorolok néhány olyan problémát, amelyek esetén az autogén tréning hatékony lehet:
  • Stressz és szorongás: A gyakorlatok segítenek megnyugtatni a feszült testet, ezáltal csökkentve a negatív érzelmi terhelést.
  • Alvásproblémák: A relaxáció elősegíti a test és az elme nyugalmát, ezáltal javítva az alvásminőséget. Segíthet elaludni és mélyebb, pihentetőbb alvást elérni.
  • Fájdalomkezelés: Krónikus fájdalmakkal küzdők is érezhetik a pozitív hatásokat. A mély relaxáció és az önhipnózis segíthet enyhíteni a fájdalmat és növelni a fájdalomtűrést.
  • Teljesítménynövelés: Hasznos lehet a teljesítmény növelésében, legyen szó sportról, munkáról vagy tanulásról. A technika segíthet a koncentráció növelésében és a mentális fókusz fenntartásában.
  • Emocionális egyensúly: Segíthet az érzelmi egyensúly fenntartásában, hogy az egyén könnyebben kezelje az érzelmi kihívásokat és válságokat.
  • Pszichoszomatikus tünetek: Segíthet a stressz vagy szorongás által okozott fizikai tünetek csökkentésében, mint például fejfájás, magas vérnyomás, gyomorproblémák vagy izomfeszülés.
  • Önbizalom és önelfogadás: A szemlélet által képviselt elfogadó attitűd hozzájárulhat a pozitív önértékeléshez és az önbizalom megerősítéséhez.

Módszer és alkalmazás

A folyamat során egy bizonyos szöveget tanulunk meg. A relaxációs szöveg a hetek során egyre bővül, amely végül az egész testre kiterjed. A szöveg olyan nyelvezettel íródott meg, amely a testi ellazultság elérését segíti, ezáltal a gyakorló könnyedén megtanulja az egész testét ellazítani. A módszer mögött a klasszikus kondicionálás (köznyelven pavlovi reflex) elmélete áll. A közös gyakorlás során a megtanult szöveggel szisztematikusan egy relaxált állapotot idézünk elő, amelynek felidézése a későbbiekben már önmagában is elő tudja idézni ezt a kellemes állapotot.

Mindezek alapján az autogén tréning hatékonysága a rendszerességen és a kitartáson alapul. A folyamat megfelelő elsajátításához érdemes egy szakembert felkeresni, aki támogat minket az út során. A különböző formulák elsajátítása nagyjából 12 alkalmat ölel fel, amelyek a teljes testre vonatkozó szuggesztiókat tartalmazzák. Az alkalmakat heti rendszerességgel kell végezni, emellett napi 1-2x otthon is gyakorolni kell, hogy beépüljenek az ott tanultak. A gyakorlatokat mindig kényelmes, ülő vagy fekvő testhelyzetben végezzük. Szemünket csukva tartjuk, ami hozzájárul az ellazuláshoz és a befelé figyeléshez. Ügyeljünk arra, hogy a gyakorlatok ideje alatt zavartalan környezet álljon rendelkezésünkre. A gyakorlat után az átélt élményeket átbeszéljük, igyekszünk feltárni az összefüggéseket, ezáltal is elősegítve az önismeretet és a mélyebb megértést. A folyamat során a szakember jelenléte azért is fontos, mivel a felszínre kerülő tudattalan tartalmak időnként kellemetlenek lehetnek, így mindenképp érdemes közösen átbeszélni a történteket.

Összefoglalva

Tehát, ha úgy érzed, hogy a mindennapi stressz és kihívások megterhelnek, és szeretnél valamilyen hatékony módszert a testi-lelki harmónia elérésére, az autogén tréning egy kiváló lehetőség erre. Egy egyszerű és időhatékony módszer, amely hosszú távon is jótékony hatással bír az életminőségre.

Kérlek, vedd figyelembe, hogy a cikkben szereplő információk általános tájékoztatásra szolgálnak, és nem helyettesítik az orvosi tanácsadást. Ha bármilyen egészségügyi problémád van konzultálj az orvosoddal, míg pszichés eredetű probléma esetén fordulj pszichológushoz.

Források

  • Bagdy, E., & Koroknai B. (1988). Relaxációs módszerek. Budapest: Medicina Könyvkiadó.
  • Luthe, W. (1963). Autogenic training: Method, research and application in medicine. American Journal of Psychotherapy, 17(2), 174-195.
  • Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület. (n.d.). A relaxációs és szimbólumterápiás módszerek és specializációk ismertetése. URL: https://relaxacio.hu/modszerek.html#Autog%C3%A9n_tr%C3%A9ning (Megtekintve: 2023. augusztus 31.)
  • Schultz, J. H., & Luthe, W. (1959). Autogenic Training: A Psychophysiologic Approach in Psychotherapy. New York: Grune & Stratton.
  • Stetter, F., & Kupper, S. (2002). Autogenic training: a meta-analysis of clinical outcome studies. Applied Psychophysiology and Biofeedback, 27(1), 45-98.